Petrič, Tanja

Izvirni jezik:
nemščina, slovenščina
Ciljni jezik:
nemščina, slovenščina

E-pošta:

tanja.petric1@guest.arnes.si

Izvirni jezik:

nemščina, slovenščina

Ciljni jezik:

slovenščina

Področja prevajanja:

proza, poezija, dramatika, družboslovna in humanistična besedila

Biografija:

Tanja Petrič je prevajalka leposlovnih in humanističnih besedil, literarna kritičarka in urednica. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in literarne teorije ter nemškega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prevode, literarne kritike in članke s področja književnosti in kulture objavlja v Dnevniku, Literaturi, Sodobnosti, Bukli, Večerovi Čitalnici, na radiu Ars idr. Od leta 2008 do 2015 je pri Društvu slovenskih pisateljev urejala tiskane publikacije festivala Vilenica, od leta 2018 do 2020 je urejala zbirko prevodne literature Babilon pri založbi Litera, med 2011 in 2022 pa edicijo prevodov slovenske književnosti v tuje jezike Litteræ Slovenicæ, ki je bila kot izjemen uredniško-prevajalski projekt leta 2012 odlikovana z Lavrinovo diplomo. V slovenščino je prevedla številne avtorje z nemškega govornega področja, med njimi dela B. Brechta, M. M. Flašar, F. Hoppe, A. Kim, J. Lüscherja, F. Mayröcker, E. Menasse, R. Menasseja, A. Schwarzenbach, B. Vogla in R. Wagnerja. Od leta 2010 je redna članica Društva slovenskih književnih prevajalcev (od 2020 tudi predsednica Društva) in Društva slovenskih literarnih kritikov, od leta 2016 pa tudi članica Slovenskega centra PEN.

Svoje prevajalsko znanje je izpopolnjevala na več strokovnih srečanjih (Berlin, Frankfurt na Majni, Halle/Saale, Cetinje) in rezidenčnih bivanjih na Dunaju (Avstrija), Berlinu in Dresdnu (Nemčija) ter v Zugu in Loorenu (Švica).

Nagrade, priznanja:

2016 nagrada Radojke Vrančič za najboljšo mlado prevajalko za prevod pesniške antologije Smrt zaradi muz Friederike Mayröcker

2016 avstrijska prevajalska premija za prevod pesniške antologije Smrt zaradi muz Friederike Mayröcker, BMUKK, Avstrija

2015 Stritarjeva nagrada za najboljšo mlado kritičarko

2013 avstrijska prevajalska premija za prevod romana Izgon iz pekla Roberta Menasseja, BMUKK, Avstrija

2011 lirikonov zlát za najboljši prevod poezije v reviji Lirikon

Bibliografija: