Jezikovni nomadi: tuji prevajalci v Sloveniji in otvoritev prevajalskega seminarja

 

Društvo slovenskih književnih prevajalcev

vabi na pogovor

Jezikovni nomadi:

tuji prevajalci v Sloveniji

v ponedeljek, 15. avgusta 2022, ob 19. uri

na vrtu Vile Zlatice v Rožni dolini

(Cesta 27. aprila 47, Ljubljana).

 

Kaj je prevajalce iz tujega jezikovnega okolja, zlasti veliko večjega, kot je slovensko, privedlo v Slovenijo in napeljalo k prevajanju iz slovenščine? Nemalokrat jih obravnavamo kot kuriozitete iz kabineta čudes, hkrati pa se premalo zavedamo, kako dragoceni so za širjenje slovenske kulture in literature. Te »redke ptice«, ki se ugnezdijo pri nas in v naš jezik, pa s sabo prinašajo tudi zanimive osebne zgodbe. Kako v tujem jezikovnem okolju ohranjajo materinščino, kako »na daljavo« vzdržujejo stike z založbami ciljnih jezikov in se z njimi dogovarjajo o promociji svojih prevodov? Jim bivanje v Sloveniji olajšuje prevajalsko delo, ker so v nenehnem stiku z izvirnim okoljem in avtorji izvirnikov? Ali pa kdaj začutijo breme »uhajanja« maternega jezika in previsokih pričakovanj tukajšnje literarne scene?

Svoje osebne zgodbe in vpoglede v prevajalske delavnice nam bodo razkrili prevajalci in avtorji Ivan Antić, Rawley Grau, David Heredero Zorzo in Liza Linde. Pogovor bo povezovala prevajalka in pisateljica Agata Tomažič.

Pogovor bo hkrati uvodni dogodek k 12. mednarodnemu prevajalskemu seminarju slovenske književnosti, ki bo med 15. in 20. avgustom 2022 pod okriljem operacije »Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini«, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, potekal v Ljubljani in Mariboru. Seminarsko dogajanje bodo slavnostno odprli dr. Dimitrij Rupel (direktor Javne agencije za knjigo RS), Mateja Jančar (projektni vodja Mednarodne ustanove – Foruma slovanskih kultur) in Tanja Petrič (predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev in vodja seminarja).

 

Dogodek sofinancirata Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana. V sodelovanju z Mednarodno ustanovo – Forumom slovanskih kultur.

Accessibility