Sovretov kabinet

Rezidenčni program Društva slovenskih književnih prevajalcev

»Sovretov kabinet«

 

Ime rezidenčnega programa: Sovretov kabinet (umetniška/prevajalska rezidenca)

Upravljalec: Društvo slovenskih književnih prevajalcev [organizacija, ki izvaja rezidenčni program] / Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik [upravlja prostor]

Področje: književno prevajanje, leposlovje družboslovje in humanistika

Lokacija/naslov: Trg borcev NOB 12, 1431 Dol pri Hrastniku, Slovenija

Opis programa:
Umetniško/prevajalsko rezidenco »Sovretov kabinet« in rezidenčni program za prevajalce je leta 2020 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) v sodelovanju z Občino Hrastnik. Prevajalska rezidenca stoji v centru Dola pri Hrastniku. Gre za prenovljeno zgradbo Kulturnega doma Dol, ki je bil zgrajen leta 1850 in predstavlja kulturno stičišče kraja. Mansardno stanovanje v 3. nadstropju brez dvigala je na novo adaptirano in modernega videza. Rezidenca meri 48,45 m2 in vključuje predprostor, kuhinjo, dnevno sobo, kopalnico, spalnico in manjšo shrambo. Stanovanje je v celoti opremljeno s pohištvom, osnovnimi gospodinjskimi aparati in drobnim inventarjem. V stanovanju je povezava WiFi, računalnik ni na voljo. Rezidenčno stanovanje je dosegljivo z javnim prevozom – z vlakom do železniške postaje Hrastnik in od tam z avtobusom do Dola. V neposredni bližini so pošta, trgovina, restavracija, kavarnica, avtobusna postaja in kulturna posebnost, bukvarnica Zmajeva luknja, ki jo vodijo člani Društva Rast in predstavlja prostor združevanja ljubiteljev pisane besede in kulture. Okolica ponuja številne pohodniške in sprehajalne poti (npr. Sovretovo pot), lokacija je izjemno mirna in primerna za nemoteno in poglobljeno delo.

V okviru sofinanciranega programa Javne agencije za knjigo RS na leto omogočamo rezidenčno bivanje 4–6 perspektivnim ali uveljavljenim prevajalcem leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz slovenščine v tuje jezike za 4 tedne (oz. 1 mesec), ki so izbrani na podlagi razpisa. Soorganizatorji jim nudimo: brezplačno nastanitev in končno čiščenje stanovanja, vozovnico za lokalni promet, izkaznico za uporabo lokalne Knjižnice Antona Sovreta Hrastnik, brezplačni vstop v kulturne ustanove in rekreativne kapacitete, enkratno izplačilo avtorskega honorarja za sodelovanje ter pavšalni dodatek k potnim stroškom. Rezidenčno bivanje je namenjeno samostojnemu in individualnemu prevajalskemu delu.

2022 smo rezidenco za simbolični prispevek k obratovalnim stroškom odprli tudi za vse slovenske književne prevajalce; prednost pri izboru imajo člani in članice Društva slovenskih književnih prevajalcev. Gre za prvo in trenutno edino prevajalsko rezidenco Društva slovenskih književnih prevajalcev, ki je za rezidenčne goste na voljo čez celo koledarsko leto. Rezidenčno stanovanje smo poimenovali »Sovretov kabinet« po uglednem jezikoslovcu in prevajalcu iz klasičnih jezikov Antonu Sovretu, ki se je rodil v vasi Šavna Peč nedaleč stran od Dola, kjer se nahaja naše rezidenčno stanovanje. Tudi sicer so ti kraji povezani s Sovretovo tradicijo – v Hrastniku domuje bogato založena Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik, s katero soorganiziramo predstavitve gostujočih prevajalcev; obstaja Sovretova pot, edina pohodniška pot v Sloveniji, poimenovana po prevajalcu, ki jo je ustanovila Fanči Moljk in tradicionalni Sovretov pohod, ki ga organizira več hrastniških kulturno-turističnih ustanov in poteka vsako prvo soboto v mesecu oktobru.

Predstavitveni promocijski film rezidence z angleškimi in slovenskimi podnapisi:

 

Obrazci in priloge

DSKP-Dogovor o rezidenčnem bivanju 2022

Obrazec – podatki rezidenta

Priloga-Seznam inventarja Sovretov Kabinet

Priloga-Seznam inventarja Sovretov Kabinet

 

Accessibility