Sreda, 17. avgust, ob 20h: Risati misel – pisati risbo z Izarjem Lunačkom

 

DRUŠTVO SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV

vabi na pogovor

Risati misel – pisati risbo

z Izarjem Lunačkom

v sredo, 17. avgusta 2022, ob 20. uri

v Gramofonoteki (Tyrševa ulica 7, Maribor).

Slikar in filozof IZAR LUNAČEK je eden naših osrednjih striparjev. Je avtor del, kot so Kosmati krimič, Sveto in smešno, Beštije, Miniji, svoje ilustracije je objavljal v časnikih Pil in Delo, ilustriral pa je tudi dela drugih avtorjev, kot so Irena Duša (Seksikon), Miro Cerar (Kako sem otrokom razložil demokracijo?) in Lučka Kajfež Bogataj (Planet, ki ne raste). Je neumoren promotor striparske umetnosti, ustanovitelj Stripolisa in festivala Tinta. Za svoj striparski opus in promocijo te umetnosti je letos prejel tudi francosko odlikovanje vitez reda umetnosti in leposlovja. V delu Müsli in rüsbe (LUD Literatura, 2018), s katerim se ukvarjajo udeleženci letošnjega mednarodnega prevajalskega seminarja, so zbrane nekatere kolumne o aktualnih in predvsem življenjskih temah, ki jih je pisal za časnik Delo. V njih na humoren način v sliki in besedi obravnava (tudi jezikovne) nesmisle sodobnega sveta.

O zakonitostih striparske umetnosti, o vlogi slike in besede in o tem, kako do stripa pristopiti v bralskem in prevajalskem smislu, se bo z avtorjem pogovarjala komparativistka in stripovska kritičarka KATJA ŠTESL.

Operacijo »Slovenija, osrednja gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini« sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Lokalni gostitelj in soorganizator prevajalskega seminarja je Mladinski kulturni center Maribor.

Literarni večer v sodelovanju z Gramofonoteko.

 

Accessibility