Krajnc, Matej

Izvirni jezik:
angleščina, francoščina, hrvaščina, italijanščina, latinščina, nemščina, srbščina, španščina
Ciljni jezik:
slovenščina

E-pošta:

garjavpes@gmail.com

Izvirni jezik:

angleščina, francoščina (poezija), hrvaščina, italijanščina (poezija), latinščina (poezija), nemščina (poezija), srbščina, španščina (poezija)

Ciljni jezik:

slovenščina

Področja prevajanja:

proza, poezija, dramatika

Spletna stran:

www.matejkrajnc.com

Biografija:

Rojen l. 1975 v Mariboru, osnovno šolo in gimnazijo je končal v Celju. Leta 1981 je pričel s pisanjem, leta 1984 z objavljanjem in leta 1988 izdal prvo pesniško zbirko Moja pesem je moje življenje. Diplomiral je leta 2007, na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tam je leta 2014 tudi magistriral s tezo Uglasbena poezija na primeru rocka.

Leta 1990 je v okviru literarnih srečanj Roševi dnevi v Celju prejel prvo nagrado za kratko prozo. Leta 1992 je zmagal na republiškem natečaju mladih literatov kot najboljši pesnik po izboru selektorja Ferija Lainščka, leta 1994 pa prejel tudi prvo nagrado za sonetni venec na temo AIDS-a. Med letoma 1999 in 2005 je deloval kot honorarni sodelavec glasbene redakcije Vala 202, vmes pa leta 2001 za krajši čas postal sodelavec Radia Študent, kjer je vodil samostojno oddajo. Od leta 2002 je član Društva slovenskih pisateljev in Celjskega literarnega društva, od leta 2006 pa Društva slovenskih književnih prevajalcev. Je tudi član Slovenskega centra PEN in Ženskega odbora MIRA.

Izdal je več kot petdeset pesniških zbirk, od leta 2003 redno objavlja tudi prozo, je avtor tridesetih proznih del in tridesetih knjižnih prevodov kot samostojni prevajalec ali soprevajalec. Med drugim je iz angleščine, hrvaščine, srbščine in drugih jezikov prevedel dela Alexandra Popa, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Zdenka Franjića, Dragana Velikića idr. Kot kritik in recenzent sodeluje z vsemi vidnejšimi slovenskimi časopisi in mediji, zdaj o literaturi in glasbi piše zvečine za specializirane spletne portale (KMCS, Nova muska, Odzven).

Od 1992 se ukvarja s kantavtorstvom, pri čemer združuje poezijo in glasbo kot npr. Bob Dylan, Tom Waits, Leonard Cohen in v Sloveniji Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Marko Brecelj. Redno izdaja nosilce zvoka, sodeluje tudi v več glasbenih zasedbah.

Bibliografija: